I dette prosjektet vil jeg finne ut litt mer om sosial kompetanse. Hva er det? Hvordan benyttes det? Med utgangspunkt i disse spørsmålene har jeg kommet fram til min problemstilling; ” Hva er sosial kompetanse, og hvordan benytter en seg av denne kompetansen i hverdagen(eller i faglige settinger).” I denne teksten vil jeg komme med eksempler på tenkte situasjoner i hverdagslivet i forhold til sosial kompetanse. Helt til slutt skal jeg skrive om et intervju jeg hadde med en sosionom som har mye erfaring innen sosial kompetanse i hennes jobb.
Fra den dagen vi blir født til den dagen vi dør, går vi gjennom en sosialiseringsprosess som innebærer at vi tilegner oss kunnskaper, ferdigheter normer og verdier gjennom samspill med andre. Dette gjør at vi blir en del av samfunnet.
Sosial kompetanse for meg er evnen til å samarbeide med andre, vise respekt, og kunne sette seg inn i andres situasjon. Noe av det samme sier også Terje Ogden, Forskningsdirektør og professor ved Atferdsenteret: ” Sosial kompetanse er individets evne til samspill med andre i ulike situasjoner.” Ogden nevner også fem viktige komponenter som inngår i sosial kompetanse, nemlig empati, samarbeid, selvhevdelse, selvkontroll, og å vise ansvar. (Ogden, 2008).
I hverdagen er den sosiale kompetansen viktig, og man lærer seg å omgås andre. De ulike komponentene for sosial kompetanse lærer man i de ulike utviklingsstadiene av livet. Jeg vil ikke gå inn veldig detaljert i de ulike stadiene, men vil ta med det som er relevant i forhold til sosial kompetanse.
Kilde :
http://www.pedsenteret.no/sosialt/sosial%20kompetanse.htm
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar